Falafel to jeden z najpopularniejszych przepisów kuchni bliskiego wschodu. Falafel to innymi słowy smażone kotleciki z ciecierzycy z przyprawami. Idealnie sprawdzą się jako samodzielny obiad lub składnich orientalnych wrapów lub sałatek.
Krok 1 Ciecierzyce przełóż do średniej miski. Następnie zalej ją zimną wodą (600 ml). Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia odlej z ciecierzycy wodę. Do miski z namoczoną ciecierzycą dodaj obrany czosnek, cebule, przyprawy oraz sodę oczyszczoną, dzięki której nasze falafele szybciej się zarumienią i wsiąkną mniej tłuszczu podczas smażenia. Na koniec dodaj umyte i osuszone liście bazylii. Wskazówka 1: Jeśli masa się dobrze nie klei możesz dodać 1-2 łyżki wody.
Krok 2
Całą zawartość miski zblenduj na jednolitą masę. Uważaj, aby nie blendować zbyt długo, aby masa nie była zbyt rzadka. Konsystencja masy powinna być podobna do mięsa mielonego. Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywcza i odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 3
Zacznij formować z masy nie za duże kulki. Smaż porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy dolna cześć falafela się ładnie zarumieni odwróć go na drugą stronę i smaż do zarumienia około (5 min). Gotowe falafele wyciągaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz jeść je z ulubionym sosem np. tzatziki lub czosnkowym. Wyśmienicie nadadzą się do wegetariańskiego wrapa oraz sałatki. Wskazówka 2: Ilość oleju na patelni zależy od kształtu i wielkości falafeli. Jeśli Twoje falafele będą bardziej spłaszczone będą potrzebowały mnie oleju, jeśli natomiast nędza bardziej okrągłe to więcej. Falafele podczas smażenia powinny być do połowy zanużone w oleju.
Krok 1
Ciecierzyce przełóż do średniej miski. Następnie zalej ją zimną wodą (600 ml). Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia odlej z ciecierzycy wodę. Do miski z namoczoną ciecierzycą dodaj obrany czosnek, cebule, przyprawy oraz sodę oczyszczoną, dzięki której nasze falafele szybciej się zarumienią i wsiąkną mniej tłuszczu podczas smażenia. Na koniec dodaj umyte i osuszone liście bazylii.
IMG_2427-min.jpg 701.5 KB
Wskazówka 1: Jeśli masa się dobrze nie klei możesz dodać 1-2 łyżki wody.
Krok 2
Całą zawartość miski zblenduj na jednolitą masę. Uważaj, aby nie blendować zbyt długo, aby masa nie była zbyt rzadka. Konsystencja masy powinna być podobna do mięsa mielonego. Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywcza i odstaw do lodówki na 20 minut.
IMG_2428-min.jpg 489.82 KB
Krok 3
Zacznij formować z masy nie za duże kulki. Smaż porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy dolna cześć falafela się ładnie zarumieni odwróć go na drugą stronę i smaż do zarumienia około (5 min). Gotowe falafele wyciągaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz jeść je z ulubionym sosem np. tzatziki lub czosnkowym. Wyśmienicie nadadzą się do wegetariańskiego wrapa oraz sałatki.
IMG_2442-min.jpg 499.57 KB
Wskazówka 2: Ilość oleju na patelni zależy od kształtu i wielkości falafeli. Jeśli Twoje falafele będą bardziej spłaszczone będą potrzebowały mnie oleju, jeśli natomiast nędza bardziej okrągłe to więcej. Falafele podczas smażenia powinny być do połowy zanużone w oleju.
250 g suchej ciecierzycy
600 ml wody
70 g cebuli
8 g czosnku
Płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g bazylii
Olej
Miska
Blender/ maszynka do mielenia
250 g suchej ciecierzycy
600 ml wody
70 g cebuli
8 g czosnku
Płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g bazylii
Olej